Mijnheer mediation

Wat moet je doen bij ontslag?

Geplaatst op

Ontslagen worden is natuurlijk erg vervelend. Vaak ga je bij ontslag een stressvolle tijd in en moet je een hoop regelen. Het zoeken van een nieuwe baan is natuurlijk het belangrijkste, maar een ontslag kan ook vervelend verlopen. Zo kan het zijn dat jij en je werkgever totaal overhoop liggen, wat kun je dan doen? Hiervoor hebben wij de belangrijkste informatie bij een ontslag even voor je onder elkaar gezet.

Normaal correct ontslag

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij of je werkgever de samenwerking niet meer ziet zitten en dat een van jullie de arbeidsovereenkomst opzegt. Dit kan gewoon volgens de regels in je contract. Vaak zit hieraan een opzegtermijn en in die tijd kan je zoeken naar een nieuwe baan.

Ontslagprocedure UWV of kantonrechter

Het kan ook wel eens anders lopen, bijvoorbeeld dat jij en je werkgever niet meer samen overweg kunnen. En voor je het weet sta je op straat zonder werk. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Daarnaast kan het zo zijn dat het ontslag onterecht is, niet volgens de juiste regels gaat en jij het er totaal niet mee eens bent. Hierbij is het verstandig een advocaat ontslagrecht in te schakelen. Deze kan je perfect ondersteunen in het voortraject en tijdens het ontslag. Meestal wordt de zaak uiteindelijk besloten door de rechter en dit kan voor beide partijen een positieve of negatieve uitslag hebben. Ben je het niet eens met het oordeel van de rechter kan je in hoger beroep gaan, dan wordt de zaak nogmaals geopend en kan je eventueel nieuwe bewijslast aanleveren.

Vergoedingen bij ontslag

Het is belangrijk goed op te letten of je geen recht hebt op vergoedingen bij ontslag. Wanneer je meer dan 2 jaar bij een werkgever gewerkt hebt, dan heb je recht op een transitievergoeding. Daarnaast kan het ook nog zo zijn, dat de kantonrechter bepaalt, dat het ontslag grotendeels aan de werkgever ligt. In dit geval kan deze besluiten dat je recht hebt op extra vergoeding.

Uitkeringen na ontslag

In bepaald situaties heb je recht op een werkloosheidsuitkering, het is daarom belangrijk om altijd even te controleren hoe dit in jouw geval zit. Heb je hier geen recht op, dan kan het nog zijn dat je wel recht hebt op een bijstandsuitkering. Ben je ontslagen door het toedoen van financiële problemen bij je werkgever, dan kan het zo zijn dat je recht hebt op een uitkering vanwege betalingsonmacht. Deze uitkeringen kunnen je verder helpen in de tijd na het ontslag en zorgen voor meer financiële zekerheid, controleer daarom altijd of je er recht op hebt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is makkelijk om in contact te komen met ons. Stuur E-mail naar info @ mijnheer-mediation.nl.

Contactgegevens

Via info @ mijnheer-mediation.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden