Mijnheer mediation

Wat is en doet een mediator bij een scheiding?

Geplaatst op

Een scheiding of het einde van een relatie is vaak een pijnlijke zaak. Hoe fijn is het dan om een professional in de arm te nemen die jullie kan helpen het scheidingsproces gemakkelijker te laten verlopen. We kijken in deze blog wat een mediator doet om te helpen bij een scheiding of beëindiging van een relatie. Lees snel is verder. Winters Mediation staat jullie graag bij in een conflictsituatie.

Wat doet een mediator?

De belangrijkste taken van de mediator zijn het luisteren naar de verschillende partijen. Uit deze gesprekken is heel wat te leren om vervolgens verder te kunnen bouwen naar constructieve afspraken waar iedereen blij mee is of mee kan leven. Er zijn maar weinig mensen die een vechtscheiding willen. Om deze laatste situatie te voorkomen is een mediator een uitstekende hulp. In het woord mediator zien we media, het meervoud van medium. Wat is een medium? Een medium draagt iets over wat het zelf niet is. Denk aan een communicatiemiddel of gegevensdrager. In het geval van een conflictsituatie is het soms niet mogelijk om de boodschap van persoon A naar persoon B over te brengen. Het conflict bestaat vaak om dat A en B geen inzicht in elkaars intenties en motivaties voor standpunten hebben, of hier ook geen zin in hebben zich er in te verdiepen, althans dat is dan wat ze denken. Een mediator zorgt ervoor dat A en B een beter begrip en inzicht in de verschillende motivaties krijgen. Een groeiend besef zorgt ook vaak voor een breder draagvlak wat een voedingsbodem is om afspraken te kunnen maken. Elkaar leren verstaan, dat is tijdens een sessie met een mediator van het grootste belang en samen tot constructieve oplossingen komen. Met andere woorden: de mediator is een bemiddelaar.

Hoe word ik een mediator?

Er bestaan opleidingen om een mediator te worden, maar het beroep is vrij. Dit betekent dat je jezelf gewoon zonder opleiding mediator mag noemen. Een aantal vaardigheden komen erg van pas bij de uitoefening ervan, zoals:

  • Onpartijdig zijn
  • Veel luisteren, samenvatten en vragenstellen die er op gericht zijn om begrip te kweken bij partij A en B.
  • Kennis hebben van juridische en financiële zaken of weten welke experts behulpzaam kunnen zijn en hen contacteren
  • Goed kunnen communiceren
  • Empathisch vermogen hebben
  • Analytisch vermogen hebben
  • Hoofd- en bijzaken goed kunnen onderscheiden

Deze vaardigheden kun je overal in het dagelijks leven leren en het is niet nodig om er een opleiding voor te volgen. Natuurlijk helpt het wel als je een opleiding volgt, bijvoorbeeld met een sociaal en juridisch karakter. Er bestaat ook een register voor mediators die een officiële mediatoropleiding gevolgd hebben: het MfN-register. Je mag jezelf geen MfN-gecertificeerd mediator noemen wanneer je geen officiële opleiding hiervoor gedaan hebt. Het voordeel van dit register is de bewaking die het nastreeft, namelijk om het beroep van mediator professioneel en dus kwalitatief hoogstaand te maken en te houden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is makkelijk om in contact te komen met ons. Stuur E-mail naar info @ mijnheer-mediation.nl.

Contactgegevens

Via info @ mijnheer-mediation.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden