Geplaatst op
Er zijn verschillende redenen waarom een stichting opgericht wordt, dit kan zijn om een sociaal doel na te streven, maar ook om een commercieel doel te halen. Het mooie van de stichting is dat je geen financieel risico loopt, want je bent niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele verliezen van de stichting is dit omdat ze een rechtsvorm is. Een rechtspersoon is dus een zelfstandige persoon die in plaats van jou aansprakelijk is. Een papieren persoonlijkheid die eigenlijk niet bestaat.
Voordelen van een stichting
Particulieren en ondernemers kunnen een stichting oprichten. Ze doen dit om financiële risico’s en hun aansprakelijkheid te beperken. Het hele idee van een stichting is dat de bestuurders niet aansprakelijk zijn voor de schulden die in verband staan met de stichting. Het is bijzonder om te zien hoe flexibel de stichting als rechtspersoon is. Wat je ook doet het kan in principe ondergebracht worden in een stichting. Daarbij heeft de stichting een bijzondere simpele structuur en past deze goed bij zowel landelijke als lokale gerichte activiteiten. Een stichting oprichten is op elk niveau dus een prima optie.
Een stichting en winst
Er zitten wel beperkingen aan een stichting, zo mag er geen winstuitkering zijn. Daarnaast mag een stichting wel winstmaken, maar niet met een commercieel ondernemingsdoel. Een stichting mag daarentegen wel een commercieel doel hebben, maar dan zonder winst te maken. Ook kan een stichting gewoon mensen in loondienst nemen, maar dan moet deze persoon wel marktconform uitbetaald worden en daadwerkelijk voldoende diensten vervullen die het doel van de stichting dienen. Het is mogelijk dat je een stichting opricht en zelf de betaalde kracht wordt. Daarbij is het een alternatief voor een zzp-constructie bijvoorbeeld. Als je in de culturele sector wilt werken, dan kun je voor jezelf beginnen als stichting.