Mijnheer mediation

Tips voor de beginnende docent

Geplaatst op

Ben je een beginnende docent? Als vacatures docent Nederlands is het lesgeven niet altijd zo makkelijk. Dit geldt zeker wanneer je een beginnende docent bent. Daarom geven we in deze blog een aantal tips voor beginnende docenten.

Gun jezelf de tijd om te leren

Stap voor stap, hoe ze elke dag een beetje beter in het lesgeven. Leren lesgeven kun je vergelijken met leren autorijden. In het begin zijn alle handelingen veel te veel tegelijk te doen. Nu je leert bij auto rijdt bijvoorbeeld juiste sturen dan gas geven en remmen, vervolgens schakelen en daarna leer je ook nog goed om je heen te kijken. Net als bij autorijden is het in het begin ook bij het lesgeven helemaal ok dat je nog niet alles direct onder de knie hebt. Wees dus lief voor jezelf op het moment dat dingen nog niet lukken. Gebruik dan ook de feedback van de leerlingen in de collega’s om jezelf op een hoger niveau te brengen. 

Hulp van de leerlingen

Leerlingen weten vanaf de eerste zin of je veel ervaring hebt of niet. Ga daarom met ze in gesprek. Leg uit dat je een beginnende leraar bent en dat je ook van je leerlingen goed feedback kunt gebruiken. Probeer daarbij zo specifiek mogelijk te zijn in wat jij denkt nodig te hebben om goed les te kunnen geven. Mislukt de les? Stop dan de les en vraagt dan aan leerlingen om samen met jou te reflecteren op wat er is gebeurd en hoe je dit de volgende keer beter kunt doen.

Beperk de lengte van de uitleg

Veel beginnende, maar ook ervaren docenten, zijn veel te lang aan het woord. Leerlingen trekken dit niet en haken uiteindelijk af. Zelfs al zitten ze keurig naar je te luisteren, na 35 minuten uitleg zijn ze er in hun hoofd er al niet meer bij. Daarom kun je misschien beter een uitleg geven van maximaal kwartiertje. Lukt het niet om de uitleg in die tijd af te krijgen, kun je jezelf afvragen wat je efficiënter zou kunnen behandelen. 

Mediation: “lastige” leerlingen

Wanneer je er met een leerling niet uitkomt. Kan je een mediationtraject op laten starten door een decaan of vertrouwenspersoon die een gesprek aangaat met de desbetreffende leerling. Vaak schuilt er een bepaalde problematiek achter de atypische of storende gedragspatronen van een leerling in de klas. Deze problemen dienen aangepakt te worden om het leerklimaat in de les / school bevorderlijk te laten blijven. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is makkelijk om in contact te komen met ons. Stuur E-mail naar info @ mijnheer-mediation.nl.

Contactgegevens

Via info @ mijnheer-mediation.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden