Geplaatst op
Stel je bent een schrijver en je bent al maanden of jaren bezig aan een boek. Wanneer het eindelijk af is, dan wil het heel graag op de markt brengen. Je besluit om het in eigen beheer te doen. Tegenwoordig zijn daar veel mogelijkheden voor. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je eigen boek op een goede manier in de markt kunt zetten? We hebben het hier in deze blog met name over het recht in deze situatie en niet over de verschillende wijzen waarop het boek te distribueren valt aan potentiële kopers. Lees snel verder om te ontdekken hoe dit juridisch zit.
Het auteursrecht
Wanneer we spreken over het auteursrecht, dan hebben we het over een recht dat valt onder het intellectuele eigendomsrecht. Deze laatste verzameling rechten valt op haar beurt onder het handelsrecht, wat privaatrecht is en valt onder het civiel recht. Het recht beschermt de auteur en zorgt ervoor dat deze kan bepalen hoe, wanneer en waar zijn of haar werk door derden wordt verveelvoudigd of openbaar gemaakt. Zo kan een kunstenaar dus besluiten waar een bepaald werk gehangen wordt; natuurlijk in overeenstemming met een museum dat het werk moet accepteren als zijnde een goed kunstwerk. Voor wat betreft een schrijver is het zo (die kan natuurlijk ook als kunstenaar gezien worden), dat het auteursrecht bepaalt dat je de rechthebbende van dit intellectueel eigendom bent: het geschreven verhaal. Het moet dan wel duidelijk zijn dat jij degene bent die het verhaal geschreven heeft.
Het is belangrijk dat je dit kunt aantonen. Dit kun je doen door je manuscripten te bewaren. Er zijn nog meer opties: stuur de manuscripten en het uiteindelijke werk naar jezelf toe in een dichtgeplakte envelop waar een datumstempel op staat. Laat deze enveloppe dicht. Op deze manier heb je altijd een bewijs in handen dat jij degene bent die als eerste het werk gemaakt heeft. We gaan hier natuurlijk uit van de situatie dat je zelf geen plagiaat gepleegd hebt :). Een andere optie is dat je naar een notaris gaat en daar het bewijs laten registreren. Dit is een depot bij de notaris. De eerste optie kost nauwelijks geld, terwijl de tweede optie doorgaans wat meer kost.
Er bestaat geen instantie waar je het auteursrecht van een geschreven werk vast kan laten leggen. Dit werk ontstaat namelijk automatisch wanneer je een werk geschreven hebt / voltooid.
Intellectueel eigendomsrecht
Er zijn nog meer rechten die vallen onder het intellectueel eigendomsrecht. Te weten: handelsnaamrecht, merkenrecht en octrooirecht. Dit zijn rechten die respectievelijk je bedrijfsnaam, merknamen en technische uitvindingen beschermen. Het is zeer wijs om ze te registreren. Zo ben jij degene die profijt kan trekken van je investeringen om deze zaken te conceptualiseren, ontwikkelen en op de markt te krijgen. Je wilt niet dat anderen er inbreuk op plegen, want dit gaat vaak gepaard met imagoschade, inkomstenderving of allebei. Meer weten over deze materie? Neem dan contact op met Intellectueel Eigendom. Ze informeren je er graag over.