Mijnheer mediation

Een eigen BV starten als jurist of advocaat

Geplaatst op

Het oprichten van een BV (Besloten Vennootschap) is voor velen juristen of advocaten een wens. Toch zijn de financiële risico’s die het met zich meebrengt, vaak de reden om toch onder een overheidsinstelling, notaris- of advocatenkantoor te gaan of blijven werken. Om de financiële risico’s te beperken is het mogelijk om een BV op te richten, hierbij ben je namelijk beperkt aansprakelijk voor eventuele schulden van de BV. Dit is niet het enige voordeel van het oprichten van een BV. Lees deze blog en laat je inspireren.

Wat is een BV?

Een BV (Besloten Vennootschap) is een rechtsvorm waarin een besloten groep mensen de aandelen van een onderneming bezit, de aandeelhouders. Het is eveneens mogelijk dat één persoon de volledige aandelen bezit. In dit geval spreken we van een DGA, een directeur-grootaandeelhouder. In tegenstelling tot een eenmanszaak is er bij een BV sprake van beperkte aansprakelijkheid. Aandeelhouders steken namelijk gezamenlijk of individueel kapitaal in de BV, dit is het eigen vermogen van de BV. In het geval van schulden zijn de aandeelhouders enkel aansprakelijk voor het eigen vermogen en dus het deel dat u zelf of gezamenlijk in de BV hebt gestoken. Het privévermogen van de aandeelhouders staat dus los van de BV.    

De kosten voor het oprichten van een eigen BV

Voor het oprichten van een BV heeft u een notaris nodig en kunt u dus niet zelf, zoals bij het oprichten van een eenmanszaak, langs de Kamer van Koophandel om het bedrijf in te schrijven. U kunt hiervoor een partij inschakelen die vervolgens de inschrijving bij de KvK regelt. De kosten voor deze inschrijving bedragen € 50,-. Naast deze eenmalige kostenpost kunt u voor het oprichten van een BV rekenen op zo’n € 295,- exclusief btw. Op jaarbasis zult u zo’n € 600,- tot € 1.800, – kwijt zijn.

Belastingdruk BV
De kosten ontstaan onder andere omdat de belastingdruk hoger ligt bij een BV dan bij andere ondernemingsvormen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de verplichting van een DGA-salaris. Hierdoor is de BV verplicht een minimumsalaris uit te keren aan de directeur-grootaandeelhouder. Over deze verplichte salarisuitkering betaalt u uiteindelijk weer belasting. Daarentegen betaalt u slechts 20 tot 25% belasting over de winst van uw BV.

De voordelen van een BV-rechtsvorm

Aan het oprichten van een BV zijn verschillende voordelen verbonden, zoals:

  • Zowel individueel als gezamenlijk mogelijk
  • Beperkte aansprakelijkheid
  • 20% – 25% belasting over de winst
  • Snel en gemakkelijk op te richten
  • Professionele uitstraling
  • Aandelen kunt u verkopen

Aandelen verkopen

Mocht u als jurist of advocaat, alleen een BV opgericht hebben en na een tijd toch een gezamenlijke BV willen starten. Bijvoorbeeld om investeerders aan te trekken en het eigen vermogen van de BV op te krikken, dan kunt u aandelen van de BV verkopen. Hierbij maakt u hen eveneens aandeelhouder en geeft u hen deels zeggenschap over de BV. Hoe groot hun zeggenschap is hangt af van de hoeveelheid aandelen die zij gekocht hebben, hoe meer aandelen, hoe meer zeggenschap. Ook voor de verkoop van aandelen heeft u een notariële akte nodig.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is makkelijk om in contact te komen met ons. Stuur E-mail naar info @ domein.nl.

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden